Toplotne črpalke

Ponudba

Kadar govorimo o varčevanju z energijo v naših domovih ne moremo mimo ene najboljših rešitev - sistem s toplotno črpalko. S pomočjo toplotne črpalke izkoriščamo energijo iz okolice tj. iz zraka, zemlje ali vode. Toplotna črpalka pridobljeno toplotno energijo prenaša v celotni sistem, ta pa jo po potrebi razporeja za ogrevanje prostorov ali sanitarne vode oz. presežke kopiči v toplotnem hranilniku. Toplotne črpalke sicer za svoje delovanje rabi električno energijo, ki jo zagotavljamo direktno iz električnega omrežja oziroma s pomočjo FOTOVOLTAIKE (sončnih celic za pridobivanje električne energije). Pri toplotnih črpalkah je pomembno GRELNO ŠTEVILO (podatek o učinkovitosti), ki se giblje med 2,5 - 5,5 in pomeni razmerje med vhodno električno energijo in pridobljeno toploto. Pogoj za optimalno delovanje toplotne črpalke je odlično izolirana zgradba. Opisani najpogosteje uporabljeni sistemi.

Delovanje sistema toplotne črpalke

Zunanja enota sistema, nameščena nekje ob hiši, črpa toploto iz okolja, ji dvigne temperaturo in jo s pomočjo tehnologije s skrol kompresorjem, ki izkorišča fizikalne lastnosti freona, prek bakrene inštalacije prenese v notranjo enoto sistema, ki segreva vodo, katera potuje po sistemu vodne inštalacije do ogrevalnih enot v prostoru (ploskovna ogrevala kot na primer talno gretje, radiatorji, idr.).

SISTEM zrak-voda

Pri tem sistemu toplotna črpalka kot zunanji medij za pridobivanje toplote uporablja zrak, toploto pa namenja ogrevanju vode. Toplotna črpalka je učinkovita celo pri zunanji temperaturi -25ºC. Njihova postavitev je zelo preprosta in povezana z minimalnimi posegi v okolico in začetnimi stroški. Dosegajo GRELNO ŠTEVILO 2,5 - 3.

Sistem zrak-voda

SISTEM voda-voda

Pri tem sistemu toplotna črpalka kot zunanji medij za pridobivanje toplote uporablja vodo, toploto pa namenja ogrevanju vode. Za delovanje sistema potrebujemo vrtino, da pridemo do podtalnice, ki ima stalno letno temperaturo okoli 15ºC. Pred izdelavo vrtine je potrebno izdelati geološko dokumentacijo in izvesti geološki pregled zemljine. Začetni stroški so višji, kot pri sistemu zrak-voda. Dosegajo GRELNO ŠTEVILO 4,8 - 5,5.

Sistem voda-voda

SISTEM zemlja-voda

Pri tem sistemu toplotna črpalka kot zunanji medij za pridobivanje toplote uporablja zemljo, toploto pa namenja ogrevanju vode. Za delovanje sistema je potrebno v zemljino okoli hiše položiti kolektor , ki ima približno dvakrat večjo površino kot je ogrevalna površina ali kot pri zgoraj opisanem sistemu izvrtati vrtino za vertikalno zemeljsko sondo. Slednja sicer poveča začetne stroške za cca. 40%, vendar pa je tak sistem izredno učinkovit pri pasivnem hlajenju hiše poleti. Dosegajo GRELNO ŠTEVILO 3,8 - 4,5.

Sistem zemlja-voda

Možnost pridobitve subvencije

Sistemi s toplotno črpalko zrak-voda imajo veliko prednosti pred tradicionalnimi sistemi. Ne le, da koristijo energijo iz obnovljivih virov, so učinkoviti in varčni, z njimi pa lahko zadovoljimo tako potrebo ogrevanja prostorov kot ohlajanja prostorov. Njihova popularnost je danes zelo visoka tudi zaradi ekoloških subvencij, ki jih država Slovenija nudi lastnikom toplotnih črpalk prek institucije EKO SKLAD. Več o možnostih pridobitve subvencij nas kontaktirajte.

Sistem zemlja-voda koletor
Vsebine na spletni strani so informativne. Za morebitne napake ne odgovarjamo. Za natančen izračun ponudbe nas kontaktirajte. kontaktKontaktni obrazec facebookFacebook googleGoogle+ Brezplačni telefon: 080 87 88 © Mežnar d.o.o. - varcevanjeenergije.com 2013 izdelava: iti.si